Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο σύστημα αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Net-Billing
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η ηλιακή ενέργεια έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη παγκοσμίως αλλά και στην Ελληνική επικράτεια. Η αυξητική τάση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με τη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του μέσου Έλληνα, έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερους επαγγελματίες/επενδυτές στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών. Η μεγάλη πρόοδος που παρατηρείται στη τεχνολογία του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, η ραγδαία μείωση του κόστους εγκατάστασης ενός συστήματος καθώς και τα θεσμικά κίνητρα που προσφέρει το Ελληνικό κράτος, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και στη χώρα μας. Σε σχέση με το τελευταίο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε μία κίνηση βελτίωσης του υπάρχοντος σχήματος (Net-Metering) παρουσιάζει το νέο σχήμα Net-Billing με στόχο την αποδοτικότερη και πιο συμφέρουσα αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας.
Τι είναι το Net–Billing
To Net-Billing (ταυτοχρονιζόμενος ενεργειακός συμψηφισμός) είναι η νέα μέθοδος ενεργειακού συμψηφισμού και αφορά τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Ονομάζεται ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός γιατί ο συμψηφισμός παραγωγής και κατανάλωσης γίνεται σε πραγματικό χρόνο (ίσο με την περίοδο εκκαθάρισης αποκλίσεων-15 λεπτών της ώρας). Είναι ουσιαστικά ένα σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να παράγουν την δική τους ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά συστήματα), και να την αξιοποιούν για τις ενεργειακές τους ανάγκες. Σε περίπτωση που παρατηρείται απόθεμα ενέργειας, αυτό αποστέλλεται στο ηλεκτρικό δίκτυο και πιστώνεται στον λογαριασμό του καταναλωτή. Η βασική ιδέα του Net-Billing είναι η αποζημίωση του παραγωγού-καταναλωτή για την ενέργεια που διοχετεύει στο δίκτυο. Για τα νοικοκυριά το ανώτατο όριο ισχύος είναι τα 5kW για μονοφασικά συστήματα και 10,8kW για τριφασικά. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το ανώτατο όριο είναι η Συμφωνημένη Ισχύς της Παροχής Κατανάλωσης.
Ποια είναι τα οφέλη του Net–Billing
Λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους χρήσης δικτύου τα τελευταία χρόνια, μειώθηκαν σημαντικά τα κέρδη από την ενέργεια που πλεονάζει σε ένα σύστημα Νet-Metering. Το πρόβλημα ήταν πιο έντονο σε κατοικίες που οι χρήστες έλειπαν κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ. εργασία) και όλες οι καταναλώσεις γίνονταν κατά τις νυχτερινές ώρες που δεν υπήρχε παραγωγή.
Με το σχήμα του Net-Billing η πλεονάζουσα ενέργεια αποζημιώνεται είτε με κάποια σταθερή τιμή είτε μελλοντικά ανάλογα με κυμαινόμενη τιμή αποζημίωσης. Επιπλέον, με το Net-Billing λύνεται επιτέλους το πρόβλημα απροθυμίας των Παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, να συμψηφίζουν ενέργεια που παράγεται καλοκαίρι και μεσημεριανές ώρες με ενέργεια τις νύχτες ή τον χειμώνα που το κόστος αυτής της ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερο.
Το Net-Billing προσφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές:
- Μείωση του ενεργειακού κόστους – Ο συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας μειώνει τον τελικό λογαριασμό ρεύματος.
- Αυξημένη ενεργειακή αυτονομία – Μειώνεται η εξάρτηση από το δίκτυο και τις διακυμάνσεις στην τιμή της ενέργειας.
- Βιώσιμη ανάπτυξη – Ενισχύεται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Βασικές διαφορές Net-Billing με Net-Metering
Εκ πρώτης όψεως, ο τρόπος λειτουργίας ενός συστήματος Net-Billing μοιάζει ίδιος με εκείνο του Net-Metering. Αυτό όμως δεν ισχύει λόγω μίας σημαντικής διαφοράς. Σε ένα σύστημα Net-Billing, η πλεονάζουσα ενέργεια δεν συμψηφίζεται αλλά αποζημιώνεται στην τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς τις ώρες έγχυσης στο Δίκτυο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πλεονάζουσα ενέργεια δεν πιστώνεται για μελλοντική χρήση όπως συνέβαινε στο Net-Metering, αλλά αποζημιώνεται από τον Πάροχο.
Συνοπτικά οι κύριες διαφορές είναι:
- Στο Net-Metering η πλεονάζουσα ενέργεια πιστώνεται για μελλοντική κατανάλωση στο κόστος αγοράς, ενώ στο Net-Billing η ενέργεια πωλείται άμεσα.
- Ο ενεργειακός συμψηφισμός στο Net-metering αφορούσε μονάχα αγρότες, ευάλωτα νοικοκυριά και φορείς δημοσίου. Το Net-Billing αφορά κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο.
- Με το Net-Billing o αυτοπαραγωγός αξιοποιεί ολόκληρη την παραγόμενη ενέργεια είτε μέσω της αυτοκατανάλωσης είτε μέσω της αποζημίωσης, ενώ στο Net-Metering η πλεονάζουσα ενέργεια πιστώνεται για χρήση έως και 3 έτη (μετά μηδενιζόταναι).
Ο εξοπλισμός που απαιτείται για την εγκατάσταση ενός συστήματος Net-Billing δεν διαφέρει καθόλου από εκείνο του Net-Metering. Η μοναδική διαφορά είναι στο τρόπο τιμολόγησης και απόσβεσης της επένδυσης.
Net-Billing με Αποθήκευση Ενέργειας
Η ενσωμάτωση μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας στα συστήματα Net-Billing μεγιστοποιεί τα οφέλη της αυτοπαραγωγής, διατηρώντας και τη δυνατότητα πώλησης της περίσσειας ενέργειας. Συγκεκριμένα με την εγκατάσταση αποθηκευτικών συστημάτων, η πλεονάζουσα ενέργεια αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση, μειώνοντας την εξάρτηση από το δίκτυο και ενισχύοντας την ενεργειακή αυτονομία. Ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών και μπαταριών στο πλαίσιο του Net-Billing δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να αποφεύγει την πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας στο δίκτυο σε χαμηλή τιμή και να αξιοποιεί την αποθηκευμένη ενέργεια όταν οι τιμές αγοράς είναι υψηλότερες ή σε περιόδους που η αυτοπαραγωγή δεν επαρκεί.
Τα κύρια πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:
- Αποθήκευση ενέργειας για χρήση σε μη παραγωγικές ώρες (π.χ. νυχτερινές ώρες).
- Μείωση κόστους ενέργειας: Ελαχιστοποίηση της ανάγκης για αγορά ενέργειας από το δίκτυο κατά τις ώρες αιχμής.
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα Net-Billing με μπαταρία χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου υψηλής τάσης όπως είναι για παράδειγμα οι μπαταρίες BYD οι οποίες συνδυάζονται με υβριδικούς αντιστροφείς όπως ο Plenticore G3.
Virtual Net–Billing – Εικονικός ταυτοχρονιζόμενος συμψηφισμός
Virtual Net-billing είναι η δυνατότητα εγκατάστασης Φ/Β σταθμού σε οποιαδήποτε περιφέρεια της χώρας, ανεξαρτήτου του τόπου στον οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης προς συμψηφισμό. Ενδείκνυται δηλαδή για καταναλωτές που δεν μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στον κύριο χώρο τους, όπως:
- Οικιακοί καταναλωτές σε πολυκατοικίες
- Επιχειρήσεις με υποκαταστήματα σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες
- Αγρότες που διαθέτουν εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας εκτός των κύριων εκμεταλλεύσεών τους.
Στη περίπτωση του Virtual Net–Billing, όλη η παραγόμενη ενέργεια του φωτοβολταϊκού σταθμού διοχετεύεται στο δίκτυο όπου πραγματοποιείται (σε πραγματικό χρόνο) συμψηφισμός με την κατανάλωση στις εγκαταστάσεις του χρήστη. Ο συμψηφισμός ενέργειας πραγματοποιείται με τη χρήση έξυπνων μετρητών συγκρίνοντας τις καταναλώσεις της εγκατάστασης και τη παραγωγή του ΦΒ σταθμού ανά 15 λεπτά. Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση του καταναλωτή λαμβάνει κανονικά ενέργεια από το δίκτυο. Από αυτή την ενέργεια που αντλήθηκε, αφαιρείται η ενέργεια που παρήγαγε ταυτοχρονισμένα ο φωτοβολταϊκό σταθμός. Το υπόλοιπο κόστος της ενέργειας που αντλήθηκε από το δίκτυο, συμψηφίζεται με το ποσό που αντιστοιχεί στην ενέργεια που πωλήθηκε (συμψηφισμός σε €).
Το ανώτατο όριο ισχύος είναι το 100% του αθροίσματος των προς Συμψηφισμό Παροχών.
Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας
Διεύθυνση: Λασκάρεως 21 & Ιπποκράτους, Αθήνα, 11472
Τηλέφωνο: +30 210 3629581
Ε-Μail: info@nanodomi.com
Λίγα λόγια για τη NanoDomi