loader image
Επιλογή Σελίδας

Ξεκινάει σύντομα το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις»

Φεβ 2, 2024

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» – Επιδότηση έως 15 εκατ. ευρώ σε 3.000 εταιρείες – Τα κριτήρια ένταξης.

Ξεκινάει μετά από πολλές προαναγγελίες, το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», με στόχο την ενίσχυση των εταιρειών μέσω της εγκατάστασης συστήματα αυτοπαραγωγής με ή χωρίς τη συνοδεία μπαταρίας αποθήκευσης. Με το εν λόγω πρόγραμμα υπολογίζεται ότι η ωφελούμενη επιχείρηση, μέσω της παραγωγής του φωτοβολταϊκού συστήματος, θα είναι σε θέση να μειώσει τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια κατανάλωσης από το δίκτυο. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. Ευρώ, από τα οποία υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν πάνω από 3.000 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια. Σημαντικό εδώ είναι να αναφερθεί ότι έχει προβλεφθεί επιμερισμός του συνολικού προϋπολογισμού, ώστε να ωφεληθούν εταιρείες όλων των μεγεθών.

Ενδεικτικά:

  • 60 εκατ. για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
  • 60 εκατ. για ΜMΕ.
  • 40 εκατ. για μεγάλες επιχειρήσεις.

 

Αρμόδιος Φορέας διαχείρισης του προγράμματος

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτουν ο σχεδιασμός των σχετικών διαδικασιών, η υπαγωγή των δικαιούχων, καθώς και η διενέργεια συστημικών και δειγματοληπτικών ελέγχων για τον έλεγχο τήρησης των όρων και προϋποθέσεων της δράσης. Φορέας υλοποίησης είναι το ΤΑΙΠΕΔ και πιο συγκεκριμένα η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Το Ταμείο μεταξύ άλλων θα αναλάβει την υποδοχή των αιτήσεων χρηματοδότησης, καθώς και τον έλεγχο/αξιολόγησή τους. Επιπλέον, αρμοδιότητά του θα είναι να εξετάσει τις ενστάσεις που τυχόν θα υποβληθούν, αλλά και να εισηγηθεί για την έκδοση απόφασης ολοκλήρωσης των έργων.

 

Με ή χωρίς μπαταρία

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», θα αφορά επιδότηση τόσο «απλών» φωτοβολταϊκών συστημάτων (χωρίς μπαταρία), όσο και ηλιακά συστήματα τα οποία θα συνδυάζονται με μονάδα αποθήκευσης. Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο, τα συστήματα αυτά δεν θα συνδέονται στο δίκτυο ή στο σύστημα μεταφοράς (zero feed-in). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλη η παραγόμενη ενέργεια θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων. Στην περίπτωση «απλού» φωτοβολταϊκού συστήματος οι «πράσινες» κιλοβατώρες θα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως (ταυτοχρονισμός) ενώ τα συστήματα τα οποία συνοδεύονται από μπαταρία, η παραγωγή ενέργειας θα μπορεί να αποθηκευτεί, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης σε ρεύμα εντός του 24ωρου.

 

Τα ποσοστά επιδότησης

Για να είναι ένα σύστημα επιλέξιμο, θα πρέπει η ισχύς του να μην υπερβαίνει τα 2MW. Σε περίπτωση που το σύστημα εμπεριέχει και μπαταρία, θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο εγκατεστημένη χωρητικότητα μίας ώρας και η μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα που θα χρηματοδοτείται ορίζεται σε 2 ώρες.

Το ποσοστό επιδότησης για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού θα ανέρχεται:

  • Έως 20% με πλαφόν χρηματοδότησης στα 110.000 ευρώ ανά MW στην περίπτωση του απλού συστήματος.
  • Έως 40% με πλαφόν χρηματοδότησης στα 160.000 ευρώ ανά MW στην περίπτωση του συστήματος με μπαταρία.

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ανά ωφελούμενο.

 

Τα κριτήρια αξιολόγησης

Η επιλαχόντες του προγράμματος θα προκύψουν σύμφωνα με 3 κριτήρια με συντελεστή βαρύτητας:

  1. Το βαθμό στον οποίο οι ενεργειακές δαπάνες επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος της εταιρείας που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
  2. Το ύψος της χρηματοδότησης που αιτείται κάθε εταιρεία, συγκριτικά με το συνολικό ύψος της δαπάνης (με βάση τυπικά κόστη).
  3. Το ύψος της χρηματοδότησης που αιτείται ο ενδιαφερόμενος, συγκριτικά με τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού (και της μονάδας αποθήκευσης).

 

Πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα

Στην παρούσα φάση, το πρόγραμμα είναι έτοιμο να ξεκινήσει με πρώτο στάδιο τη δημοσίευση του Οδηγού (δεν έχει βγει ακόμα), ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν για την υποβολή αίτησης. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η Υπουργική Απόφαση που θα «ενεργοποιήσει» και επίσημα το πρόγραμμα, σηματοδοτώντας έτσι την εκκίνηση της υποβολής αιτήσεων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Διεύθυνση: Λασκάρεως 21 & Ιπποκράτους, Αθήνα, 11472
Τηλέφωνο: +30 210 3629581
Ε-Μail: [email protected]

 

Λίγα λόγια για τη NanoDomi

Η NanoDomi δραστηριοποιείται σήμερα ως μία από τις αποτελεσματικότερες εταιρίες του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην ανάπτυξη, σχεδιασμό και προμήθεια συστημάτων εξοικονόμησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό που διαφοροποιεί την NanoDomi από τους άλλους προμηθευτές χονδρικής, πέρα από την άμεση διαθεσιμότητα προϊόντων και τις ανταγωνιστικές τιμές, είναι πως λειτουργεί ως
“one stop shop”, συμβουλεύοντας παράλληλα και συμμετέχοντας ενεργά στον σχεδιασμό των έργων εστιάζοντας στις εξατομικευμένες απαιτήσεις του συνεργάτη.

Γραφτείτε στο newsletter μας:

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις δραστηριότητές μας καθώς και για νέα προϊόντα!