loader image
Επιλογή Σελίδας

Ξεκινάει άμεσα το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Φεβ 10, 2024

Ξεκινάει άμεσα το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» το οποίο θα προκύψει από την ανάταξη του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» και θα αφορά αποκλειστικά αγρότες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει την όσο το δυνατόν ταχύτερη έναρξη του νέου προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι». Στόχος σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, είναι ήδη από τον Μάρτιο θα ενεργοποιηθεί η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους αγρότες.

Αυτή η αισιοδοξία βασίζεται στο γεγονός πως το νέο πρόγραμμα θα προκύψει από την ανάταξη του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», στο οποίο αυτή τη στιγμή δικαιούχοι είναι τόσο νοικοκυριά όσο και αγρότες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα συνταχθεί πολύ εύκολα ο Οδηγός του νέου προγράμματος, αφού ουσιαστικά θα ενσωματώνει τα απαραίτητα τμήματα του Οδηγού του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». Επιπλέον, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης θα συνταχθεί πολύ γρήγορα μιας και θα βασιστεί στο πληροφοριακό σύστημα που έχει αναπτύξει ήδη ο ΔΕΔΔΗΕ και υλοποιείται το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες».

Τέλος, τα κονδύλια ύψους 30 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για την επιδότηση αγροτικών συστημάτων, μέσα από τη δράση η οποία ήδη «τρέχει», θα διατεθούν μέσω του νέου προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», αποκλειστικά για την ενίσχυση μεμονωμένων αγροτών.

 

Οι σκέψεις για την ενίσχυση

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μετρήσεις, έχει παρατηρηθεί πολύ μικρή συμμετοχή των αγροτών στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». Αυτό αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο μικρό ανώτατο όριο ισχύος των επιδοτούμενων συστημάτων (μέχρι 10kW). Για αυτό τον λόγο, στο νέο πρόγραμμα το πλαφόν ισχύος θα αυξηθεί στα 50kW, με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον “κλειδωμένο χώρο”.

Μία ακόμα παράμετρος που εξετάζεται, αφορά στο ποσοστό της επιδότησης. Συγκεκριμένα αυτό που ισχύει για τα αγροτικά συστήματα, είναι πως με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» επιδοτούνταν με 40% ανεξαρτήτως ισχύος. Με το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», το ΥΠΕΝ εξετάζει την αναπροσαρμογή αυτού του ποσοστού.

Μία σκέψη είναι να παραμείνει και πάλι στο 40% αλλά με την δυνατότητα εγκατάστασης πλέων μεγαλύτερου συστήματος άρα και μεγαλύτερη δαπάνης. Εναλλακτικά, αυτό που εξετάζεται είναι η διατήρηση του 40% για τα μικρότερα συστήματα και το ποσοστό αυτό να μειώνεται κλιμακωτά, όσο αυξάνει η ισχύς του επιδοτούμενου συστήματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ποσοστό επιδότησης δεν πρόκειται να είναι μικρότερο από 30%, ακόμη και για το ανώτερο όριο ισχύος (50kW) των επιδοτούμενων φωτοβολταϊκών.

 

Δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου»

Μία πολύ σημαντική παράμετρος του νέου προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» είναι πως το ΥΠΕΝ θα διασφαλίζει ότι για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά θα υπάρχει ηλεκτρικός «χώρος» στο δίκτυο, ώστε να μπορέσουν να συνδεθούν.

Για αυτό τον λόγο, επίκειται τροποποίηση των ποσοστώσεων δέσμευσης δυναμικότητας στους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ, αυξάνοντας την «κλειδωμένη» ισχύ για αγροτικά συστήματα από τα 3MW στα 6MW. Έτσι, για τις ανάγκες του προγράμματος θα δεσμευθεί ηλεκτρικός «χώρος» 1350MW ανά την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή δίνει το «παρών» σε δύο ακόμη μέτρα μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες, ξεκινώντας από τη μείωση κατά 30% τουλάχιστον της τιμής ρεύματος (σε σχέση με τα παρόντα επίπεδα), μέσω της σύναψης 10ετών «πράσινων» PPAs.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε μία 2ετία, όταν επίσης πρόκειται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα «Απόλλων», μέσω του οποίου ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα καλύπτουν το 50% των ενεργειακών τους αναγκών, μέσω της παραγωγής φωτοβολταϊκών με μπαταρία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Διεύθυνση: Λασκάρεως 21 & Ιπποκράτους, Αθήνα, 11472
Τηλέφωνο: +30 210 3629581
Ε-Μail: [email protected]

 

Λίγα λόγια για τη NanoDomi

Η NanoDomi δραστηριοποιείται σήμερα ως μία από τις αποτελεσματικότερες εταιρίες του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην ανάπτυξη, σχεδιασμό και προμήθεια συστημάτων εξοικονόμησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό που διαφοροποιεί την NanoDomi από τους άλλους προμηθευτές χονδρικής, πέρα από την άμεση διαθεσιμότητα προϊόντων και τις ανταγωνιστικές τιμές, είναι πως λειτουργεί ως
“one stop shop”, συμβουλεύοντας παράλληλα και συμμετέχοντας ενεργά στον σχεδιασμό των έργων εστιάζοντας στις εξατομικευμένες απαιτήσεις του συνεργάτη.

Γραφτείτε στο newsletter μας:

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις δραστηριότητές μας καθώς και για νέα προϊόντα!