loader image
Επιλογή Σελίδας

4.500€ επιδότηση σε όσους προλάβουν για αγορά Φωτοβολταϊκού εξοπλισμού

Απρ 8, 2024

Από τη Τρίτη 9 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή φακέλων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» με επιδότηση 4.500για όσους προλάβουν!!!

Ενεργή είναι πλέον η πλατφόρμα για υποβολή φακέλων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», με τροποποιήσεις που θα έχουν στόχο να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες στον προϋπολογισμό των 30 εκατ. € αλλά και στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Με το μέτρο να επιδοτεί εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 10kW-50kW, ο προγραμματισμός που έχει γίνει, θα δίνει προτεραιότητα σε μικρά έργα ισχύος 10kW, στα οποία το πριμ θα φτάνει κοντά στα 4.500€ σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους για είσοδο στο δίκτυο μέχρι 15 Μαΐου, έως ότου να καλυφθεί δηλαδή το κενό στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο, με βάσει προγενέστερες ανακοινώσεις του υπουργείου αναμένεται ότι θα φτάσει τα 1250mW. Αυτό βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη, αφού παραμένει άγνωστος ο προϋπολογισμός που διαθέτει ο οργανισμός.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο το περιορισμένο μπάτζετ αλλά και τον χώρο, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το προβάδισμα ωστόσο είναι σαφές ότι θα έχουν οι φάκελοι που αφορούν σε μικρά φωτοβολταϊκά πλαίσια των 10kW. Με το κόστος για αυτά να μην ξεπερνά τις 11.000, η μέση επιδότηση υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις 4.500, που σημαίνει ότι το μέτρο μπορεί να σηκώσει 6.700 φακέλους.

Αυτή είναι και η πρόθεση του υπουργείου, αφού μόνο σε τέτοια έργα έχει εξασφαλίσει το Νet-Μetering, δηλαδή τον ενεργειακό συμψηφισμό που παρέχει τη δυνατότητα συμψηφισμού της συνολικής ενέργειας που έχει παράξει ο σταθμός ΑΠΕ με αυτήν που κατανάλωσε ο αγρότης χωρίς να συμπεριλαμβάνει στον υπολογισμό του τον χρόνο κατανάλωσης.

Για πλαίσια άνω των 30kW και μέχρι τα 50kW που είναι το όριο στο πρόγραμμα, θα ισχύσει διαφορετικός τρόπος υπολογισμού. Το μέγιστο κόστος μίας τέτοιας εγκατάστασης υπολογίζεται στα 50.000. Συνεπώς με την επιδότηση στο 40%, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εξασφαλίσει μέχρι 20.000 ευρώ για την επένδυση του, που σημαίνει ότι μετά βίας 2.000 φάκελοι θα εξυπηρετηθούν.

Ο μέσος όρος ετήσιας απόδοσης σε ένα τέτοιο έργο, αφορά σε παραγωγή 75.000kwh ετησίως σε ένα χωράφι με νότιο προσανατολισμό, που σε αρκετές περιπτώσεις, ανάλογα και με το μοτέρ της αντλίας, ενδέχεται να αφήνει ενεργειακό πλεόνασμα. Για τον λόγο αυτό, όπως μεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς και πηγές από το υπουργείο, τα έργα που θα φτάσουν σε αυτήν τη δυναμική δεν θα είναι για πολλούς.

Για αυτό το λόγο το υπουργείο σε ένα τέτοιο σενάριο, ενεργοποιεί εδώ το Net-billing ή αλλιώς τον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πιο περιοριστικό πλαίσιο, καθώς η ενέργεια που εγχέεται στο δίκτυο λόγω της αδυναμίας ταυτοχρονισμού τιμολογείται σε μια χαμηλότερη αξία (συνήθως της χονδρικής, δηλαδή κοντά στα 6,5 λεπτά) από αυτήν που αγοράζει εν τέλει ο καταναλωτής όταν δεν υπάρχει η δική του παραγωγή για την κάλυψη των αναγκών του.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Διεύθυνση: Λασκάρεως 21 & Ιπποκράτους, Αθήνα, 11472
Τηλέφωνο: +30 210 3629581
Ε-Μail: [email protected]

 

Λίγα λόγια για τη NanoDomi

Η NanoDomi δραστηριοποιείται σήμερα ως μία από τις αποτελεσματικότερες εταιρίες του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην ανάπτυξη, σχεδιασμό και προμήθεια συστημάτων εξοικονόμησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό που διαφοροποιεί την NanoDomi από τους άλλους προμηθευτές χονδρικής, πέρα από την άμεση διαθεσιμότητα προϊόντων και τις ανταγωνιστικές τιμές, είναι πως λειτουργεί από το 2008 ως το “Πρώτο one stop shop”, συμβουλεύοντας παράλληλα και συμμετέχοντας ενεργά στον σχεδιασμό των έργων εστιάζοντας στις εξατομικευμένες απαιτήσεις του συνεργάτη.

Γραφτείτε στο newsletter μας:

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις δραστηριότητές μας καθώς και για νέα προϊόντα!