loader image
Επιλογή Σελίδας

Τι είναι τα Bifacial πλαίσια και γιατί μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για την εγκατάσταση σας

Δεκ 11, 2022

Τα bifacial πλαίσια μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή ενέργειας και το μερίδιο αγοράς αναμένεται να αυξηθεί γρήγορα!!!

Τι είναι οι Διπρόσωποι ηλιακοί συλλέκτες (bifacial panels)

Τα παραδοσιακά πλαίσια λειτουργούν αποκλειστικά με την μπροστινή πλευρά τους, όταν αυτά φωτίζονται από τον ήλιο. Αντιθέτως στα ηλιακά πάνελ με δύο όψεις (bifacial panels) η συλλογή και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται και στις δύο επιφάνειες, εμπρός και πίσω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή επιπλέον ενέργειας, μεταξύ 5% και 90% της ενέργειας που παράγεται μόνο από την μπροστινή πλευρά. Αυτήν τη στιγμή, τα bifacial πλαίσια έχουν σχεδόν το ίδιο κόστος σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μονής όψης. Ένα φωτοβολταϊκό πάνελ διπλής όψης διαθέτει γενικά 60 ή 72 ηλιακά κυψέλες (cells). Αυτές οι ηλιακές κυψέλες έχουν πανομοιότυπο μεταλλικό πλέγμα μπροστά και πίσω, με περισσότερο από το 95% και των δύο πλευρών να είναι διαθέσιμο για συλλογή φωτός και κατ’ επέκταση παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα bifacial πλαίσια διατίθενται σε διαφορετικά σχέδια. Κάποια είναι πλαισιωμένα ενώ άλλα είναι χωρίς πλαίσιο. Ορισμένα έχουν διπλό γυαλί στην μπροστινή και πίσω όψη, ενώ άλλα έχουν ένα διάφανο πίσω φύλλο. Στο σύνολό τους τα πάνελ διπλής όψης έχουν μονοκρυσταλλικές κυψέλες, αλλά υπάρχουν και με πολυκρυσταλλικές. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οδικό Χάρτη Τεχνολογίας για Φωτοβολταϊκά, τα bifacial πλαίσια έχουν μερίδιο αγοράς 20% αλλά υπάρχει η πρόβλεψη ότι αυτό θα αυξηθεί στο 70% έως το 2030.

 

Τρόπος λειτουργίας

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι με χρήση πλαισίων τεχνολογίας BF δεν αυξάνεται η απόδοση της ηλιακής μονάδας, αλλά η συλλογή ηλιακής ενέργειας ανά πλαίσιο. Με τη χρήση διπρόσωπων ηλιακών συλλεκτών υπολογίζονται κέρδη έως και 30%, ανάλογα με παράγοντες όπως η γωνία κλίσης, η ανακλαστικότητα της επιφάνειας του εδάφους, η απόσταση από το έδαφος και πολλά άλλα. Η ακτινοβολία που συλλέγεται από ένα πλαίσιο αποτελείται από:

 1. Απευθείας ακτινοβολία από τον ήλιο.
 2. Έμμεση διάχυτη ακτινοβολία που προκαλείται από σωματίδια αέρα, σύννεφα κ.α.
 3. Αντικατοπτρισμός ακτινοβολίας από επιφάνειες κοντά στην ηλιακή μονάδα.

Η διάχυτη ακτινοβολία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη συνολική ποσότητα ακτινοβολίας που απορροφά ένα πλαίσιο, αλλά μεγάλο μέρος αυτού δεν θα συλληφθεί σε μια κεκλιμένη ή οριζόντια τοποθετημένη μονάδα. Η κλίση της μονάδας αυξάνει την ένταση της άμεσης ακτινοβολίας, αλλά μειώνει ένα μεγάλο μέρος της έμμεσης. Η έμμεση ακτινοβολία έχει την ίδια αξία ανεξάρτητα από την πηγή. Αντιθέτως η ανακλώμενη ακτινοβολία εξαρτάται από τη φύση της επιφάνειας που περιβάλλει τη ηλιακή συστοιχία, τη γωνία της συστοιχίας κτλπ. Η  μπροστινή όψη του πλαισίου θα λαμβάνει τόσο άμεση όσο και έμμεση ακτινοβολία, η οποία θα εξαρτάται από τη γωνία κλίσης του πίνακα.

Η πίσω πλευρά του πλαισίου θα λαμβάνει φως από δύο πηγές:

 • Κοντινή διασπορά πεδίου: αντανακλά την άμεση και διάχυτη ακτινοβολία.
 • Διάχυτη ακτινοβολία: μη ανακλώμενη ακτινοβολία απευθείας από διάχυτες πηγές.

 

Τα πλεονεκτήματα των ηλιακών συλλεκτών διπλής όψης:

 1. Αυξημένη Αποδοτικότητα / Μείωση χώρου εγκατάστασης
  Τα bifacial πλαίσια μπορούν να συλλέγουν και να παράγουν ισχύ και από τις δύο πλευρές. Συνεπώς ,υπάρχει μια συνολική αύξηση στην παραγωγή ενέργειας που μπορεί να φτάσει μέχρι και 30% συγκριτικά με τα μονοπρόσωπα πλαίσια. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε λιγότερο χώρο ανά watt, με αποτέλεσμα ο επενδυτής να μπορεί να εγκαταστήσει λιγότερα πάνελ για τη κάλυψη των αναγκών του.
 2. Ανθεκτικότητα
  Επειδή συνήθως οι Διπρόσωποι ηλιακοί συλλέκτες είναι χωρίς πλαίσιο και καλύπτονται και από τις δύο πλευρές με γυαλί, είναι συχνά πιο ανθεκτικοί. Το συγκεκριμένο γυαλί που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες καθώς και στην υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί να αντέξει υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους.
 3. Αισθητικά ευχάριστο αποτέλεσμα.
  Τα bifacial πλαίσια διατίθενται σε πολλά σχέδια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού χωρίς πλαίσιο. Πολλοί βλέπουν το πλήρες γυάλινο πλαίσιο πιο όμορφο αισθητικά σε σύγκριση με τα μονοπρόσωπα ηλιακά πάνελ.
 4. Καλύτερη λειτουργία στο διάχυτο φως
  Η επιπλέον επιφάνεια (πίσω όψη του panel) σημαίνει καλύτερη απόδοση στο διάχυτο φως.
 5. Βελτιστοποίηση απόδοσης σε project που τοποθετούνται σε επιφάνειες με υψηλή ανακλαστικότητα
 6. Μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τις καιρικές συνθήκες
  Στην περίπτωση των πάνελ μονοπρόσωπου, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας επηρεάζεται πολύ από την κακοκαιρία. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα πάνελ διπλής όψης. Σε αυτά τα πάνελ, η μπροστινή όψη επηρεάζεται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες όμως η άλλη συνεχίζει να λειτουργεί με μικρότερη επιβάρυνση.
 7. Μείωση του φαινομένου PID
 8. Γωνία εγκατάστασης
  Σε αντίθεση με τα πλαίσια μονής όψης, ένα bifacial panel μπορεί να εγκατασταθεί με οποιαδήποτε γωνία. Δεν είναι απαραίτητη η τοποθέτηση τους υπό συγκεκριμένη γωνία για καλύτερη απόδοση. Μπορείτε να τα εγκαταστήσετε ακόμη και υπό γωνία 90° και η απόδοση δεν θα επηρεαστεί σημαντικά.

 

Οι προτάσεις της NanoDomi για Bifacial πλαίσια:

 

 

Γραφτείτε στο newsletter μας:

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις δραστηριότητές μας καθώς και για νέα προϊόντα!