loader image
Επιλογή Σελίδας

Βλάβες Φ/Β εξοπλισμού / Πώς τις προλαμβάνουμε / Γιατί συμφέρει η επιδιόρθωση τους

Απρ 25, 2023

Ο κ. Ελληνίδης, υπεύθυνος του εργαστηρίου επισκευών της NanoDomi, εξηγεί ποια είναι τα συνήθη προβλήματα σε μία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, με ποιο τρόπο μπορούμε να τα προλαμβάνουμε και γιατί μας συμφέρει η επιδιόρθωση τους αντί να πάρουμε καινούριο μηχάνημα.

Κάποιες βλάβες που εμφανίζονται πρόωρα σε τμήματα ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μπορούν να αποφευχθούν. Συμφέρει να φτιάξουμε ένα τμήμα του φωτοβολταϊκού συστήματος που χάλασε ή είναι καλύτερα να πάρουμε καινούριο; Όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Ελληνίδης, υπεύθυνος του νεοσύστατου εργαστηρίου επισκευών της NanoDomi, η αποκατάσταση συμφέρει.

 

Μια βλάβη που μπορεί να αποκατασταθεί βοηθά τον καταναλωτή να εξοικονομήσει 70% του κόστους, συγκριτικά με την αγορά καινούριου μηχανήματος.

 

«Σαν ατού της επισκευής θα αναφέρω ότι δεν υπάρχουν πλέον διαθεσιμότητες σε αντιστροφείς καινούριους, ενώ για αποκατάσταση της βλάβης μια εταιρεία που έρχεται σε εμάς θα λάβει εγγύηση 6 μηνών και έλεγχο όλου του μηχανήματος, ώστε σε έξι μήνες να μην παρουσιαστεί άλλη βλάβη».

 

Ποιες είναι οι συνήθεις βλάβες στα φωτοβολταϊκά;

Inverters Φ/Β: Όπως εξηγεί ο κ. Ελληνίδης, οι βλάβες που παρουσιάζουν οι αντιστροφείς των Φ/Β (μετατρέπουν το ρεύμα από συνεχές σε εναλλασσόμενο) οφείλονται κυρίως σε γήρανση του μηχανήματος, δηλαδή στη φυσιολογική φθορά, σε αστοχία υλικών, στην έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες κ.ά. Επειδή οι inverters είναι εκτεθειμένοι σε -10 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα και σε 45 βαθμούς το καλοκαίρι, ίσως από κάποια κακή εγκατάσταση που έγινε έτσι εξαρχής, εμφανίσουν βλάβες π.χ. στη διαρροή ρεύματος και τα ηλεκτρονικά ισχύος.

Φορτιστές μπαταριών και βιομηχανικά UPS: «Ο φορτιστής μπαταριών που είναι για αυτόνομα φωτοβολταϊκά και το UPS είναι το ίδιο κύκλωμα, επομένως ισχύουν τα ίδια με όσα ειπώθηκαν παραπάνω. Από την άλλη, στη μπαταρία είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί μια βλάβη, επειδή είναι κλειστό κύκλωμα. Αλλά αν ένας έμπειρος εγκαταστάτης κάνει σωστά τη δουλειά του πιθανόν η μπαταρία να φτάσει στο νούμερο φορτίσεων εκφορτίσεων που λέει το εργοστάσιο. Αντίθετα, αν ο τεχνικός δεν έχει βάλει σωστά το καλώδιο, δεν έχει κάνει σωστή μόνωση, σύσφιγξη, δεν έχει βάλει τη μπαταρία στο σωστό σημείο που πρέπει να έχει σωστή θερμοκρασία και να αερίζεται, να έχει εισροή και εκροή αέρα, τότε η διάρκεια ζωής του συσσωρευτή θα είναι μικρότερη. Τέλος, ένας φορτιστής που δεν είναι πολύ αξιόπιστος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής του συσσωρευτή. Πχ αν η μπαταρία πρέπει να φορτίζει με νούμερο ένα και ο φορτιστής δεν είναι τόσο αξιόπιστος, αυτό την επηρεάζει».

Πλακέτες ανεμογεννητριών. «Επειδή ένα μεγάλο κομμάτι από το μηχάνημα δεν μπορούμε να το δοκιμάσουμε, ο τεχνικός που έχει αφαιρέσει την πλακέτα πρέπει να έχει εστιάσει στη βλάβη και ανάλογα με την πληροφορία θα ενεργήσουμε. Συνήθως οι βλάβες παρουσιάζονται στα διακοπτικά υλικά, δηλαδή στα ρελέ αυτοματισμών και στα τροφοδοτικά τους».

 

Πώς αποφεύγουμε τα προβλήματα στα φωτοβολταϊκά

Προστατεύουμε τους inverters: «Θα μπορούσαν τα inverters να μην είναι εγκαταστημένα κάτω από τα panels στο χωράφι και να είναι σε έναν οικίσκο όλα μαζί. Βέβαια το κόστος είναι τεράστιο γιΆ αυτό σπάνια γίνεται κάτι τέτοιο. Οι καλωδιώσεις είναι σχεδόν οι διπλές, οπότε το αποφεύγουν» αναφέρει ο κ. Ελληνίδης και συνεχίζει: «Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε τα εργοστάσια κατασκευής που λένε ότι οι inverters αντέχουν στους -20 και στους 45 βαθμούς Κελσίου, σημασία έχει να έχουμε σωστή εγκατάσταση. Ως τεχνικός δεν θα πρότεινα να φτιάξουν ένα κουτί πλαστικό και να τα βάλουν μέσα, γιατί πρέπει να προβλέψεις τον εξαερισμό. Το μηχάνημα που παράγει με κλειστό το καπάκι, έχει πάνω από 65-70 βαθμούς. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει να γίνεται και συντήρηση στην οποία ελέγχεται αν οι ανεμιστήρες δουλεύουν!».

Δεν αμελούμε τη συντήρηση: «Αν μπορούσα να προτείνω συχνότητα στη συντήρηση, αυτή θα ήταν ανά 6 μήνες, μια φορά πριν τους θερινούς και μια πριν τους χειμερινούς μήνες».

Αναζητάμε αξιόπιστη εταιρεία με εμπειρία: «Κάποια προβλήματα που εμφανίζουν τα μέρη ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να οφείλονται σε κακή εγκατάσταση, δηλαδή κάποιος κακός τεχνικός έχει πάρει έναν καινούριο εξοπλισμό, τον έχει εγκαταστήσει και δεν έχει προσέξει οι γειώσεις να είναι σωστές ή δεν έχει προσέξει τη μόνωση των καλωδίων. Το φωτοβολταϊκό θα δουλέψει για 2-3 χρόνια ό,τι κακοτεχνία κι αν έχει γίνει. Όμως μια κακή εγκατάσταση θα βγάλει πιο νωρίς πρόβλημα. Επειδή όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, ένας κεραυνός σε συνάρτηση με μια γείωση που δεν είναι καλή, θα το επηρεάσουν».

Διεκδικούμε υπηρεσία υποστήριξης: «Όταν κάποιος αποφασίσει να κάνει μια τέτοια εγκατάσταση θα πρέπει να προηγηθεί καλή έρευνα αγοράς και να επιλέξει αξιόπιστη εταιρεία που προσφέρει και υποστήριξη after sales. Πολλές φορές το φθηνότερο δεν είναι αυτό που μας βολεύει, γιατί θα το βρούμε μπροστά μας. Αν πηγαίνεις σε κάποιον που δεν έχει εμπειρία και δεν σου προσφέρει υποστήριξη-after sales- θα γλιτώσεις 3.000 ευρώ, όμως μπορεί να μην κάνει καλή δουλειά».

Αναφέρουμε στην εταιρεία οτιδήποτε ασυνήθιστο στο Φ/Β: «Επειδή ο καταναλωτής δεν έχει εμπειρία, καλό είναι να μην αξιολογεί μόνος του ό,τι περίεργο βλέπει. Οτιδήποτε ασυνήθιστο δει π.χ. ενώ έχει ηλιοφάνεια, το σύστημα σταματά και μετά από λίγο ξεκινάει, θα πρέπει να το αναφέρει στον εγκαταστάτη».

Πηγή: https://www.4green.gr/news

 

Νέο εργαστηρίο Επισκευών, Ελέγχου και Αναβαθμίσεων NanoDomi

Εντός του 1ου τριμήνου του 2023, η NanoDomi ξεκίνησε να  παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες επισκευής, ελέγχου και αναβάθμισης βιομηχανικού εξοπλισμού στις νέες σύγχρονες εργαστηριακές της εγκαταστάσεις. Οι νέες εγκαταστάσεις, πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας ενώ είναι σύμφωνες με όλα τα αντίστοιχα πρότυπα ISO (9001, 14001, 45001, 50001). Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι πιστοποιημένος/βαθμονομημένος, σύγχρονος και ενδεδειγμένος για την σωστή διάγνωση και αποτελεσματική επισκευή οποιασδήποτε βλάβης βιομηχανικού εξοπλισμού. Ο νέος κλάδος, συγκροτείται από έμπειρους και εξειδικευμένους τεχνικούς, με υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο που μπορούν να εξασφαλίσουν την επιτυχή επισκευή του εξοπλισμού σας.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ

 

Λίγα λόγια για τη NanoDomi

Η NanoDomi δραστηριοποιείται σήμερα ως μία από τις αποτελεσματικότερες εταιρίες του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην ανάπτυξη, σχεδιασμό και προμήθεια συστημάτων εξοικονόμησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι η μοναδική εταιρεία που εμπορεύεται Φ/Β και διαθέτει δικό της εργαστήριο επισκευών. Αυτό που διαφοροποιεί την NanoDomi από τους άλλους προμηθευτές χονδρικής, πέρα από την άμεση διαθεσιμότητα προϊόντων και τις ανταγωνιστικές τιμές, είναι πως λειτουργεί ως “one stop shop”, συμβουλεύοντας παράλληλα και συμμετέχοντας ενεργά στον σχεδιασμό των έργων εστιάζοντας στις εξατομικευμένες απαιτήσεις του συνεργάτη.

 

Γραφτείτε στο newsletter μας:

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις δραστηριότητές μας καθώς και για νέα προϊόντα!