loader image
Επιλογή Σελίδας

Το όφελος για τα νοικοκυριά από την εγκατάσταση ΦΒ είναι δεδομένο

Ιούλ 20, 2023

Συνέντευξη του Δρ. Αναστάσιου Αντωνάκου (Ιδρυτής και πρόεδρος της NanoDomi) στον ιστότοπο energyin και την κ. Μαργαρίτα Ασημακοπούλου με θέμα:
«Το όφελος για τα νοικοκυριά από την εγκατάσταση ΦΒ συστημάτων είναι τεράστιο και δεδομένο»

 

1. Κύριε Αντωνάκο, πείτε μας αρχικά δύο λόγια την πορεία της εταιρείας, η οποία μετρά ήδη 15 χρόνια ζωής.

Η NANODOMI ιδρύθηκε το 2008 μια ομάδα νέων επιστημόνων, με σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της ακαδημαϊκής έρευνας και της εφαρμογής της στη βιομηχανία.

Η NANODOMI είναι σήμερα μία από τις αποτελεσματικότερες εταιρείες ΑΠΕ και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, στον σχεδιασμό, στην προμήθεια, στην εγκατάσταση και στη συντήρηση συστημάτων εξοικονόμησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αποτελεί αντιπρόσωπο τεχνολογικών εταιρειών και οίκων παγκοσμίου βεληνεκούς, προμηθεύοντας προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, πιστοποιημένα με πολυετή εγγύηση, ειδικά επιλεγμένα, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη ποιότητα στην καλύτερη τιμή.

Το 2022 προχωρήσαμε στον επανασχεδιασμό του λογότυπου της NANODOMI καθώς και της ιστοσελίδας μας. Δεν πρόκειται για αισθητικές αλλαγές μόνο, αλλά για αλλαγές που ουσιαστικά σηματοδοτούν τη μετάβαση της NANODOMI σε μια νέα εποχή! Εντάσσονται στη γενικότερη φιλοσοφία και εμπορική στρατηγική της εταιρείας για εξωστρέφεια, η οποία έχει ως στόχο την αμεσότερη επικοινωνία με τον εκάστοτε εγκαταστάτη/επενδυτή καθώς και την καλύτερη παρουσίαση των προϊόντων/υπηρεσιών που παρέχει η εταιρεία. Από το 2008, εδώ και 15 χρόνια, έχουμε καταφέρει  να εκπληρώσουμε κάποιες από τις βασικές ιδρυτικές μας φιλοδοξίες μέσα από πραγματικές δυσκολίες αλλά  και με αγάπη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

 

2. Στον χώρο σας βλέπουμε ότι ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και πιο έντονος. Ποιο είναι το δικό σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Κατά τη διάρκεια αυτών των 15 χρόνων, βάλαμε τις βάσεις για τη μετάβαση στη νέα εποχή της NANODOMI, δημιουργώντας μία σύγχρονη και πρωτοποριακή εταιρεία, έτοιμη να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις, θέτοντας καινούργιους στρατηγικούς στόχους τεχνολογικής εξέλιξης και εμπορικής ανάπτυξης. H NANODOMI στην εφοδιαστική αλυσίδα των ΑΠΕ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που διαχειρίζεται με αποτελεσματικό τρόπο τα προϊόντα τεχνολογίας των προμηθευτών της, συμβουλεύοντας και συμμετέχοντας ενεργά στον σχεδιασμό έργων ΑΠΕ για λογαριασμό των πελατών της. Αυτό που τη διαφοροποιεί  από τους άλλους προμηθευτές χονδρικής, πέρα από τις ανταγωνιστικές τιμές,  είναι πως ενεργεί ως «one stop shop» για τους συνεργάτες της, ενώ ακόμα και στην περίπτωση της απλής προμήθειας εξοπλισμού, συμβουλεύει και συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό των έργων, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με δυνατότητα «turn key» μέσω του δικτύου συνεργατών της, εστιάζοντας στις εξατομικευμένες απαιτήσεις του πελάτη. Παράλληλα, η NANODOMI εξασφαλίζει πάντα την άμεση διαθεσιμότητα  των προϊόντων προς τους πελάτες και τους συνεργάτες της, ξεπερνώντας όλα τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όταν το 90% των επιχειρήσεων του κλάδου μας χρεοκόπησε, επιμείναμε στους στόχους μας υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων την ανάπτυξη της νέας αγοράς της αυτοπαραγωγής ενέργειας (Net metering). Αποτελούσαμε για χρόνια μία από τις λίγες εταιρείες με στοκ σε άμεση διαθεσιμότητα στην αποθήκη μας στον Ασπρόπυργο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αγοράς.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η NANODOMI εγκαινίασε ένα νέο κέντρο διανομής. Έχοντας ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την αυθημερόν εξυπηρέτηση (Same day delivery) και με στόχο την ασφαλέστερη μεταφορά εξοπλισμού, το νέο κέντρο στεγάζεται κοντά σε όλες τις μεγάλες μεταφορικές εταιρείες. Επίσης, οι αποθηκευτικές δυνατότητες σε συνδυασμό με την αποτελεσματική οργάνωση του νέου χώρου, συμβάλλουν στη συγκέντρωση μεγάλου αποθέματος εξοπλισμού καθώς και στη λειτουργική αποθήκευσή του. Ολοκληρώνοντας των κύκλο των υπηρεσιών μας στα ΦΒ συστήματα, παρέχοντας ολιστικές υπηρεσίες «one stop shop» για τους συνεργάτες μας, θέλω να σας πω για τη νέα μας επένδυση, για την οποία είμαι πολύ υπερήφανος. Τη δημιουργία του δικού μας Repair Center, του πλέον σύγχρονου κέντρου επισκευών στην Ελλάδα. Εντός του 1ου τριμήνου του 2023, ξεκίνησε η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών επισκευής, ελέγχου και αναβάθμισης βιομηχανικού εξοπλισμού σε νέες σύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις. Το νέο τμήμα συγκροτείται από έμπειρους και εξειδικευμένους τεχνικούς ενώ ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι πιστοποιημένος, σύγχρονος και ενδεδειγμένος για την σωστή διάγνωση και αποτελεσματική επισκευή οποιασδήποτε βλάβης. Έναντι του ανταγωνισμού μάς διαφοροποιεί ακόμα πως η NANODOMI έχει πιστοποιηθεί για την εφαρμογή του Συστήματος Ποιότητας που ακολουθεί  για το σύνολο των δραστηριοτήτων της, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων ISO9001:2008, ISO14001:2015, ISO45001:2018 και ISO50001, διασφαλίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης της εταιρείας, την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια και τη βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση.

 

Ergastirio Nano 300x206, Nanodomi

 

3. Τελευταία μάς απασχόλησε ιδιαίτερα το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη». Πόσο πιστεύετε ότι θα ωφελήσει τα νοικοκυριά;

Για την εταιρεία μας, η οποία από το 2016 εστιάζει σε αυτού του μεγέθους έργα, το πρόγραμμα δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα. Η ανακοίνωσή του ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2022, σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον των νοικοκυριών ήταν ήδη πολλαπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως, λόγω της ενεργειακής κρίσης που ήρθε ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η επένδυση σε ΦΒ συστήματα για την αυτοκατανάλωση είχε πολύ μεγάλο βαθμό απόδοσης. Δυστυχώς, η ανακοίνωση της επιδότησης είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των επενδύσεων αυτών, μέχρι την οριστική ανακοίνωση των λεπτομερειών του προγράμματος.

Ωστόσο, το κοινό που απευθυνόταν η επένδυση σε οικιακά ΦΒ συστήματα, ήταν, λόγω του μεγέθους της επένδυσης, αναλογικά περιορισμένο στην ελληνική κοινωνία. Από αυτή τη σκοπιά, το πρόγραμμα «άνοιξε» τα φωτοβολταϊκά και στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Εκεί το ποσοστό της επιδότησης είναι πραγματικά υψηλό. Έτσι, το πρόγραμμα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία, ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να εγκαταστήσουν ΦΒ συστήματα και να επωφεληθούν από την εξοικονόμηση ενέργειας για 25 χρόνια, χωρίς να επηρεάζονται από αυξήσεις στο κόστος ενέργειας (που όλες οι έρευνες αναμένουν ότι θα αυξάνεται συνεχώς). Το όφελος για τα νοικοκυριά από την εγκατάσταση ΦΒ συστημάτων για την αυτοπαραγωγή ενέργειας, με ή χωρίς επιδότηση, είναι τεράστιο και δεδομένο. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», επομένως, έδωσε τελικά την ευκαιρία και σε ασθενέστερα νοικοκυριά να εγκαταστήσουν ΦΒ συστήματα, ενώ το σημαντικότερο ίσως που έκανε είναι πως διέδωσε ακόμα πιο μαζικά τη σημασία και το όφελος της εγκατάστασης ΦΒ συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Έδρασε, λοιπόν, ως καταλύτης στις προσπάθειες που κάνει η εταιρεία μας –κι άλλες του κλάδου– από το 2016 για την διάδοση της ΦΒ ενέργειας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ακόμα το πρόγραμμα δεν έχει τρέξει ομαλά και υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα ως προς το πότε και πώς θα γίνει η απόδοση της επιδότησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ενδιαφέροντος και τη συσσώρευση εγκεκριμένων επενδύσεων, οι οποίες δεν προχωρούν από τα νοικοκυριά, λόγω του πιθανού ρίσκου που κρύβεται. Η άποψη μου είναι πως δεν υπάρχει τέτοιο ρίσκο, ωστόσο, ίσως θέλει λίγο υπομονή και θα έπρεπε να γίνουν κάποιες βελτιώσεις ως προς την υλοποίηση του προγράμματος. Ένα άλλο όφελος, που δεν είναι σήμερα –σε μια δυτική ανεπτυγμένη χώρα– προφανές, ωστόσο, μελλοντικά θα μας απασχολήσει, όσο επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση, είναι πως το πρόγραμμα συμβάλλει και ενισχύει αυτό που λέμε «ενεργειακή δημοκρατία». Ενεργειακή δημοκρατία σημαίνει ότι η παραγωγή ενέργειας δεν είναι θέμα μόνο λίγων μεγάλων «παικτών», αλλά όλων μας και διασφαλίζει ότι η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ, θα γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, με την κοινωνία σε ενεργό και όχι σε παθητικό ρόλο.

 

4. Θεωρείτε πως οι ΑΠΕ είναι πλέον μονόδρομος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης;

Η ενεργειακή κρίση του 2022 μάς έδειξε πως ο πλουραλισμός στο ενεργειακό μείγμα μιας χώρας είναι μονόδρομος. Οι ΑΠΕ εξασφαλίζουν σημαντικό ποσοστό της απαιτούμενης ενέργειας, χωρίς ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες, ή ορυκτά καύσιμα. Όμως, σε ένα σύγχρονο κράτος με τις απαιτήσεις που έχει, θα πρέπει να συνδυαστούν με άλλες λύσεις, καθώς και το μείγμα των ΑΠΕ να είναι τέτοιο που να δημιουργεί την ενέργεια την ώρα που υπάρχει η ζήτηση (π.χ. τα ΦΒ δεν παράγουν τη νύχτα ή έχουν μειωμένη απόδοση τον χειμώνα). Τα τελευταία χρόνια σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, σημειώθηκε ραγδαία ανάπτυξη στις ΑΠΕ, τόσο τεχνικά ως προς την ποιότητα των τεχνολογικών λύσεων που προσφέρονται όσο και εμπορικά ως προς την ανταγωνιστικότητα των τιμών ενέργειας που παράγεται από αυτά. Η περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη των ΑΠΕ, των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με τρόπο που να είναι πιο αποδοτικά και φιλικά στο περιβάλλον αποτελούν μελλοντικούς στόχους του κλάδου προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως σημαντικό –αν όχι το σημαντικότερο– ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης παίζει το ενεργειακό μας προφίλ και η μείωση της άσκοπης κατανάλωσης, μέσω δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Επομένως, η λελογισμένη κατανάλωση, η αλλαγή παλαιών ενεργοβόρων συσκευών με νέες πιο αποδοτικές, η ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών κτηρίων με αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση κ.λπ. είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της.

Επομένως, για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης κρίσιμης σημασίας είναι η συμβολή του καθενός μας και των νοικοκυριών στην ενεργειακή δημοκρατία που προανέφερα. Προγράμματα όπως το «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» ή το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση, και αποτελούν τη βοήθεια του κράτους στα νοικοκυριά, ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά.

 

 203x300, Nanodomi

5.  Ποια είναι τα πλάνα και οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια;

Στόχος μας είναι η NANODOMI να παραμένει πρωτοπόρα στην ελληνική αγορά της πράσινης ενέργειας, έχοντας τη φιλοδοξία να μεταδίδει στους πελάτες της την ευαισθησία αλλά και την επιστημονική γνώση της ιδρυτικής της ομάδας σε ενεργειακά και κλιματικά θέματα, προσδοκώντας για όλους ένα καλύτερο αύριο.

Με την προσθήκη του Repair Center εντός του 1ου τριμήνου του 2023, η NANODOMI μέσω του δικτύου πιστοποιημένων συνεργατών της προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών στην αγορά των συστημάτων ΑΠΕ που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την προμήθεια, την εγκατάσταση, τη συντήρηση συστημάτων εξοικονόμησης/παραγωγής ενέργειας, καθώς και την επισκευή, τον έλεγχο και την αναβάθμιση του αντίστοιχου εξοπλισμού.

Όραμά μας είναι η περαιτέρω ικανοποίηση των πελατών μας, η διάδοση των ΑΠΕ στην κοινωνία μας, η ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας και των εργαζομένων της, καθώς και η εξασφάλιση  ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Είμαστε αισιόδοξοι πως με ομαδική δουλειά, συνέπεια και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, τη οποία και αποκτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια!

 

 

Γραφτείτε στο newsletter μας:

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις δραστηριότητές μας καθώς και για νέα προϊόντα!